Eerstegraads bevoegdheid
De ILO biedt voor 24 schoolvakken de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs (LVHO) aan (60 EC). Hiermee behaalt de student een eerstegraads bevoegdheid in een schoolvak. Deze master kan in voltijd gevolgd worden (1 jaar) of in deeltijd (1,5 of 2 jaar). Deze master wordt ná een vakinhoudelijke master gevolgd. Ook biedt de ILO verschillende programma’s aan via de Zij-instroom in Beroep-regeling (ZIB), waaronder het programma ‘Aan de Slag voor de Klas‘ (ASK).
Voor een vijftal schoolvakken wordt er ook de master Educatie en Communicatie aangeboden. Dit is een programma van 120 EC, dat kan worden gevolgd na de bachelor. Deze master is onderdeel van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Studenten volgen het didactische deel van hun opleiding bij de ILO. Bij de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) kunnen studenten binnen een aantal masterprogramma’s een major van 60 EC bij de ILO volgen waarmee een eerstegraads bevoegdheid wordt behaald. Dit programma heet Major Teaching.
Tweedegraads bevoegdheid
Voor 22 schoolvakken worden de Educatieve minor en de Educatieve Module aangeboden, waarmee de beperkte* tweedegraads bevoegdheid wordt behaald. De Educatieve minor en de Educatieve Module betreffen een programma van 30 EC dat tijdens (minor) of na (module) een verwante bacheloropleiding kan worden gevolgd. De inhoud van de minor en module komt volledig overeen met de eerste 30 EC van de master LVHO.
* De term ‘beperkt’ houdt in dat de student na het succesvol afronden van de opleiding gekwalificeerd is om les te geven in de onderbouw van havo/vwo en het vmbo, maar niet in het mbo.
Voor een volledig overzicht van alle opleidingen en trajecten, verwijzen we u naar de UvA-website: www.uva.nl/leraar.
Organisatie van de ILO
De ILO heeft ongeveer 50 docenten in dienst, zowel vakdidactici als onderwijskundigen. Een deel van hen heeft specifieke aanvullende expertise op het gebied van bijvoorbeeld onderwijsonderzoek, pedagogische thema’s of bepaalde (docent)vaardigheden. De ILO is georganiseerd in drie clusters of teams:
- Alfa
- Ecobèta
- Gamma
Elk cluster bestaat uit een aantal vakdidactici en één of meer onderwijskundige(n). De onderwijskundige van het team verzorgt de pedagogische en algemeen didactische vakken. De vakdidactici geven de vakdidactische vakken en zijn doorgaans mentor voor hun studenten. Indien er vragen zijn met betrekking tot de stage van een student of het onderwijsprogramma van de ILO, dan is de vakdidacticus vaak het meest logische eerste aanspreekpunt.